Neviđeno
Broj pregleda

Polarna svetlost osvetlila nebo iznad Svrljiga: Nezaboravan prizor za građane

Podeli sa prijateljima:

Svrljig je sinoć bio svedok nesvakidašnjeg prirodnog fenomena – polarna svetlost, poznata i kao aurora borealis, pojavila se iznad grada oko 23 časa. Nebo je bilo prekriveno crvenkastim odsjajem sa prelamanjem različitih boja, pružajući zadivljujući prizor koji je mnoge ostavio bez daha.

Polarna svetlost iznad Svrljiga, foto: Društvene mreže, Svrljiške novine
Polarna svetlost iznad Svrljiga, foto: Društvene mreže, Svrljiške novine

Građani Svrljiga brzo su reagovali, fotografisali nebo i delili slike na društvenim mrežama, oduševljeni spektaklom koji su videli po prvi put. Zbog neobičnog svetlenja, mnogi su proveli noć posmatrajući nebo, fascinirani magičnim bojama koje su preplavile horizont.

Polarna svetlost – Aurora Borealis(lat. aurora polaris) je fenomen svetlenja noćnog neba koji se uglavnom javlja u polarnim zonama. Na severu je poznata kao aurora borealis, dok se na Južnom polu naziva aurora australis. Ovaj spektakularni prirodni događaj nastaje kada čestice sunčevog vetra stupaju u interakciju sa Zemljinom atmosferom, uzrokujući svetlosne efekte koji se mogu videti u različitim bojama.

Foto: I.D.
Foto: I.D.

Aurora Borealis, poznata i kao severna svetlost, je prirodni fenomen koji osvetljava noćno nebo prelepim svetlosnim efektima. Nastaje kada čestice sunčevog vetra sudaraju sa Zemljinom atmosferom, izazivajući prelamanje svetlosti u raznim bojama, najčešće crvenoj, zelenoj, i ljubičastoj. Ovaj spektakl se najčešće može videti u polarnim regionima, ali povremeno i u nižim geografskim širinama.

Iako je polarna svetlost uobičajena za područja bliža polovima, pojava iznad Svrljiga predstavlja pravi kuriozitet i izazvala je veliku pažnju i divljenje među lokalnim stanovništvom.

2 Komentara

Imate komentar?

NAJNOVIJE NA PORTALU

Nastavak...

Marković: Direktor Doma zdravlja obmanuo javnost o zapošljavanju (FOTO+VIDEO)

Dobro došli

Danas se održava 7. Sajam zimnice i zdrave hrane u selu Crnoljevica na putu ka Staroj planini

15. oktobar

DANAS OBELEŽAVAMO 15. OKTOBAR – MEĐUNARODNI DAN ŽENA NA SELU

Fudbaleri za vikend protiv OFK Niša

Igre iz Srbije

KUD “Prekonoga” na 52. Saboru narodnog stvaralaštva Srbije u Gornjem Milanovcu (FOTO)

U Drugom svetskom ratu

Obeležena 80. godišnjica oslobođenja Svrljiga

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano