Broj pregleda

Svrljiški vatrogasci-spasioci obeležili krsnu slavu

Podeli sa prijateljima:

Danas su vatrogasci-spasioci u Svrljigu obeležili svoju krsnu slavu, Presvetu Bogorodicu Neopalimu kupinu. Tim povodom, slavski dan upriličen je sečenjem slavskog kolača tačno u podne.

Vatrogasci-spasioci, foto: Privatna arhiva
Vatrogasci-spasioci, foto: Privatna arhiva

Ovogodišnji kolačar jedinice u Svrljigu bio je vatrogasac Dušan Radenković, dok je kolač za narednu godinu od njega preuzeo Iva Marković.

Ulaz u vatrogasno, foto: Svrljiške novine
Ulaz u vatrogasno, foto: Svrljiške novine

Ovoj svečanosti prisustvovali su i gosti iz drugih javnih preduzeća i ustanova, te načelnik Policijske stanice u Svrljig i predsednik opštine Svrljig sa svojim saradnicima.

“Dragi naši vatrogasci, čestitam vam vašu slavu uz iskrenu želju da u budućnosti imate što manje posla. Hvala vam na svemu što činite i što ste doprineli da Svrljig bude bezbednije mesto. Vaša posvećenost uliva nam sigurnost i poverenje. U ime svih građana, zahvaljujem vam se na nesebičnom zalaganju i profesionalnom radu,” poručio je predsednik opštine Svrljig, Miroslav Marković.

Slavski dan, foto: M.V.
Slavski dan, foto: M.V.

Neopalima kupina, poznata i kao nesagoriva kupina, predstavlja hrišćansku relikviju duboko ukorenjenu u starozavetnoj tradiciji. Prema biblijskoj priči, Mojsije je na planini Sinaj, prilikom čuvanja stada, video grm kupine koji je goreo, ali nije sagorevao. Tada mu se Bog obratio i obećao pomoć u oslobađanju jevrejskog naroda iz misirskog ropstva.

U pravoslavlju, nesagoriva kupina simbolizuje neporočno začeće Hrista od strane Presvete Bogorodice. Na mestu gde se Mojsiju ukazao plameni grm, carica Jelena je 330. godine podigla kapelu, dok su Car Justinijan i carica Teodora u 6. veku sagradili crkvu od crvenog sinajskog kamena, posvećenu Preobraženju Gospodnjem.

Jedinstveni žbun nesagorive kupine i danas raste u oltaru hrama manastira Svete Katarine na Sinaju, privlačeći brojne hodočasnike, koji veruju u njegovu čudesnu prirodu. Monasi tvrde da nikome nije uspelo da presadi ovaj žbun, a naučnici potvrđuju njegovu drevnu starost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

IN MEMORIAM

Komemorativni skup povodom smrti Tomislava Savića Kečera

Svrljiški vatrogasci-spasioci obeležili krsnu slavu

13. septembar

Crveni krst Svrljig obeležio Svetski dan prve pomoći

Bravo!

Svrljižanin Milan Svetozarević trijumfovao na Otvorenom padobranskom prvenstvu Srbije

Sportske vesti

Poraz FK Svrljiga u Belotincu nakon preokreta

Sportske vesti

FK Svrljig danas protiv ekipe Naša krila u Belotincu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano