Istinita priča
Broj pregleda

Građani koji su izgubili spor od Opštine zbog faktičkog zauzeća optužili advokate za prevaru!

Podeli sa prijateljima:

Presudom Osnovnog suda u Nišu jedan bračni par iz Svrljiga izgubio je spor od Opštine u postupku faktičkog zauzeća zemljišta jer su mislili da im je na vrata zakucala zaposlena u katastru, a ne advokatica koja je tražila njihov potpis…

Zgrada opštine Svrljig, foto: Svrljiške novine
Zgrada opštine Svrljig, foto: Svrljiške novine

SVRLJIŠKE NOVINE: Da li možete da nam pojasnite šta se tu desilo, da li ste vi utužili Opštinu

Ja Opštinu uopšte nisam tužila, niti znam da je Opština tužena. Došla je jedna žena, mislili smo da je iz Katastra i pita la nas da li se parče zemlje vodi na nas, rekla sam da, vodi se na mene. Pitala me je da li je tu prošao put, ja sam potvrdila da jeste i ona je zatražila potpis na papiri i više nismo dobili nikakva obaveštenja, ni da je Opština utužena, ni da li bi mi trebalo da se pojavimo negde, a ne znamo ni njeno ime i prezime i nismo znali ni da je advokat, kaže zabrinuta žena koja je u parničnom postupku sa Opštinom.

SVRLJIŠKE NOVINE: Šta se sada dešava, izgubili ste spor za koji niste ni znali da postoji, ali ste potpisom dali saglanost advokatu da uđe u parnični postupak

Sada trebam da platim zbog izgubljenog spora koji nisam ni vodila, nisam ni bila obaveštena da sam bilo koga tužila, a ja sam lošeg zdravstvenog stanja, bolujem od multipleskleroze imam premalu penziju i samo za lekove mesečno dajem 7.000 dinara, a ja trebam da platim za izgubljenu parnicu 27.000 dinara.

SVRLJIŠKE NOVINE: Da li su se predstavili kao advokati koji žele da pomognu vašoj porodici tako što če da utuže i potom za to da dobijete nadonkadu?

Ne, ništa nisu rekli. Mi smo mislili da su iz katastra, da je nešto vezano za parcelu i rekli su da nemamo mi ništa sa tim, kaže oštećena u ovom slučaju za portal ,,Svrljiške novine”

Ova porodica je zamolila da upozorimo građane da ne nasedaju na podvale pojedinih advokata. 

Moja bedna penzija ne može meni da obezbedi lekove, a kamo li da platim sudske troškove. Molim sve građane da ne nasedaju na ove prevare, istakla je ona.

REČ PREDSEDNIKA 

Predsednik opštine Svrljig, Miroslav Marković, foto: M.M.
Predsednik opštine Svrljig, Miroslav Marković, foto: M.M.

Atarski putevi i asfaltirane površine na teritoriji opštine Svrljig često se prostiru ili ulaze u privatno vlasništvo u površini od 1 do 5 kvadrata. Advokati iskorišćavaju ovu situaciju da nateraju građane da tuže Opštinu Svrljig za nadoknadu zauzeća, s obećanjem visokih isplata koje se kreću i do 100.000 dinara. Međutim, u praksi, advokati uzimaju veći deo tog novca, dok pojedinci koji su ih angažovali dobijaju znatno manje, obično između 500 i 1.500 dinara, ističe predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković za portal ,,Svrljiške novine”.

ŠTA RADITI PRE TUŽBE: 

  1. Razgovarajte sa Opštinom: Ako postoje sporovi oko korišćenja zemljišta, razmotrite mogućnost rešenja problema putem razgovora s opštinom. Otvoren dijalog može pomoći u iznalaženju rešenja koje je korisno i za građane i za zajednicu.
  2. Budžet i investicije: Shvatite da zloupotrebe tužbi finansijski opterećuju budžet opštine i mogu uskratiti sredstva za važne investicije i infrastrukturne projekte. Imajte na umu šire posledice svojih postupaka na zajednicu.
  3. Saradnja je ključ: Radi zajedničkog prosperiteta, građani i opština treba da sarađuju. Konstruktivan dijalog i pronalaženje održivih rešenja često su najbolji način da se prevaziđu sporovi.

Jedan komentar

Imate komentar?

NAJNOVIJE NA PORTALU

Dobro došli

Danas se održava 7. Sajam zimnice i zdrave hrane u selu Crnoljevica na putu ka Staroj planini

15. oktobar

DANAS OBELEŽAVAMO 15. OKTOBAR – MEĐUNARODNI DAN ŽENA NA SELU

Fudbaleri za vikend protiv OFK Niša

Igre iz Srbije

KUD “Prekonoga” na 52. Saboru narodnog stvaralaštva Srbije u Gornjem Milanovcu (FOTO)

U Drugom svetskom ratu

Obeležena 80. godišnjica oslobođenja Svrljiga

Počela je teška sezona za Svrljižane

FK Svrljig doneo bod iz Pukovca, a mogao je sva tri!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano