Sveti Jevstatije Plakida
Broj pregleda

Obeležena slava Lovačkog udruženja „Dr Milenko Hadžić“ u Svrljigu: Tradicija, zajedništvo i poštovanje

Podeli sa prijateljima:

Lovačko udruženje „Dr Milenko Hadžić“ iz Svrljiga obeležilo je svoju slavu, Svetog Jevstatija Plakidu, jednog od svetitelja zaštitnika lovaca, poznatog po svojoj hrabrosti i snazi, što ga čini simbolom upornosti i odanosti lovačkim vrednostima. Ovaj praznik ima poseban značaj za lovce, jer predstavlja ne samo verski čin, već i priliku za okupljanje, negovanje tradicije i jačanje zajedništva među članovima udruženja.

Lovačka slava, foto: Svrljiške novine
Lovačka slava, foto: Svrljiške novine

Sveti Jevstatije Plakida se u hrišćanskoj tradiciji smatra zaštitnikom lovaca i stočara, a mnoge lovačke organizacije širom Srbije slave ga kao svoju krsnu slavu. Praznik okuplja lovce i prijatelje udruženja kako bi proslavili svoje zajedničke uspehe, razgovarali o planovima za budućnost i izrazili zahvalnost za proteklu godinu.

Na ovogodišnjoj proslavi, uz prisustvo predstavnika lokalne vlasti, slavski kolač je presečen uz prisustvo sveštenika, što je tradicionalni deo ceremonije. Dragiša Ljubomirović, ovogodišnji kolačar, imao je čast da prenese slavski kolač Jugoslavu Saviću, koji će biti domaćin naredne godine.

Kolačari, foto: Svrljiške novine
Kolačari, foto: Svrljiške novine

Predsednik LU „Dr Milenko Hadžić“, Zlatimir Rašić, iskoristio je priliku da uruči plakete zaslužnim pojedincima i kolektivima, čime je odato priznanje za doprinos razvoju udruženja i unapređenju lovstva u Svrljigu i šire.

Narodni poslanik Milija Miletić i predsednik opštine Svrljig, Miroslav Marković, svojim prisustvom dali su podršku udruženju, istakavši značaj Lovačkog udruženja kao jedne od najorganizovanijih i najaktivnijih institucija u lokalnoj zajednici.

Slava, foto: R.D.
Slava, foto: R.D.

Lovstvo u Svrljigu ima dugu tradiciju, a udruženje „Dr Milenko Hadžić“ posebno se ističe po brojnim aktivnostima, uključujući brigu o prirodi, očuvanje divljači, kao i humanitarne akcije.

Lovačka slava, foto: Svrljiške novine
Lovačka slava, foto: Svrljiške novine

Pored mnogobrojnih lovaca, članova Udruženja i gostiju prisustvovali su i pomoćnik predsednika opštine Marko Miladinović i zamenica predsednice SO Svrljig Tatjana Lazarević.

Slava je završena zajedničkim ručkom, gde su se okupili članovi udruženja i gosti, u duhu zajedništva i solidarnosti, što predstavlja suštinu ove manifestacije.

Imate komentar?

NAJNOVIJE NA PORTALU

Crnoljevica

U prelepoj atmosferi održan 7. Sajam zimnice i zdrave hrane

Nastavak...

Marković: Direktor Doma zdravlja obmanuo javnost o zapošljavanju (FOTO+VIDEO)

Dobro došli

Danas se održava 7. Sajam zimnice i zdrave hrane u selu Crnoljevica na putu ka Staroj planini

15. oktobar

DANAS OBELEŽAVAMO 15. OKTOBAR – MEĐUNARODNI DAN ŽENA NA SELU

Fudbaleri za vikend protiv OFK Niša

Igre iz Srbije

KUD “Prekonoga” na 52. Saboru narodnog stvaralaštva Srbije u Gornjem Milanovcu (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano