Obaveštenje
Broj pregleda

Počinju radovi na smanjenju rizika od neeksplodiranih sredstava za izgradnju gasovoda u istočnoj Srbiji

Podeli sa prijateljima:

U narednom periodu biće započeti radovi na smanjenju rizika od neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) na trasi budućeg magistralnog gasovoda Parićin-Boljevac-Rgotina-Negotin-Prahovo, sa odvojcima ka Boru, Zaječaru i Knjaževcu. Ovi radovi su ključni za ispunjavanje uslova za izgradnju gasovoda, a početak izvođenja biće nakon usvajanja planskog dokumenta i donošenja odluke o Javnom interesu.

Mapa Istočne Srbije, foto: Google maps
Mapa Istočne Srbije, foto: Google maps

Trasa gasovoda prolazi kroz više mesta, uključujući Drajinac, Šljivovik, Svrljig, Merdželat i Hadžićevu ulicu, a istraživanja će biti sprovedena u sklopu projekta za čišćenje od NUS-a. Radovi se izvode u skladu sa izmenjenim i dopunjenim projektom za uklanjanje eksplozivnih ostataka rata i biće podeljeni u tri faze.

Prva faza podrazumeva razminiranje do dubine od 0,5 metara, gde deminerski timovi koriste ručne metal-detektore za ispitivanje i uklanjanje feromagnetnih predmeta. U sledećim fazama, razminiranje će se vršiti do dubine od 3 metra, pri čemu će se koristiti aktivne i pasivne metode ispitivanja zemljišta.

Tokom svih faza radova neće biti uništavanja useva, drveća i cveća. Uklanjaće se samo šiblje, korov i otpad. Radove će izvoditi firma “Millennium Team” DOO iz Beograda, a očekuje se da doprinesu sigurnom nastavku izgradnje ključne infrastrukture za istočnu Srbiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

IN MEMORIAM

Komemorativni skup povodom smrti Tomislava Savića Kečera

Svrljiški vatrogasci-spasioci obeležili krsnu slavu

13. septembar

Crveni krst Svrljig obeležio Svetski dan prve pomoći

Bravo!

Svrljižanin Milan Svetozarević trijumfovao na Otvorenom padobranskom prvenstvu Srbije

Sportske vesti

Poraz FK Svrljiga u Belotincu nakon preokreta

Sportske vesti

FK Svrljig danas protiv ekipe Naša krila u Belotincu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano