Srećna slava
Broj pregleda

Sabor Svetog Arhangela Gavrila – manastirska slava u Pirkovcu

Podeli sa prijateljima:

Sabor Svetog arhangela Gavrila slavi se dva puta godišnje – na današnji dan i 26. jula po novom kalendaru, poznat kao letnji Aranđelovdan. Iako ovaj praznik nije obeležen crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve (SPC), Crkva mu daje veliki značaj i slavi ga kao blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Manastir Sv. arhangel Gavrila Pirkovac, foto: M.M.
Manastir Sv. arhangel Gavrila Pirkovac, foto: M.M.

Sveti arhangel Gavrilo je jedna od najvažnijih figura u hrišćanstvu. Kao živa sila bestelesna i jedan od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu, Gavrilo je imao ključnu ulogu u Božjem stvaranju sveta. Učestvovao je u borbi protiv “palih” anđela, predvođenih samim zlom, Satanom, i ostao veran Bogu, postajući simbol snage i odanosti.

Uloga arhangela Gavrila kao blagovesnika ogleda se u njegovim brojnim pojavama kroz istoriju hrišćanstva. On je najavio rođenje Isusa Hrista Devici Mariji, što je jedan od najvažnijih događaja u hrišćanskoj veri. Njegova uloga kao glasnika Božje volje donosi utehu i nadu vernicima širom sveta, što čini ovaj praznik posebno značajnim za pravoslavne hrišćane.

PIRKOVAC PROSLAVA

Manastir u Pirkovcu, posvećen Svetom arhangelu Gavrilu, predstavlja duhovno središte i mesto okupljanja vernika u ovom delu Srbije. Ovaj manastir, sa svojom bogatom istorijom i duhovnim nasleđem, igra važnu ulogu u očuvanju vere i tradicije. Svake godine, na dan Sabora Svetog arhangela Gavrila, manastir postaje mesto hodočašća za mnoge vernike koji dolaze da se pomole i zatraže blagoslov od ovog svetog zaštitnika.

Poseban značaj manastira u Pirkovcu ogleda se i u njegovoj arhitekturi i ikonopisu, koji svedoče o bogatoj kulturnoj i duhovnoj istoriji ovog kraja. Vernici i posetioci imaju priliku da se upoznaju sa istorijom manastira, uživaju u miru i tišini ovog svetog mesta, i osete blizinu duhovnog sveta kroz molitvu i bogosluženje.

Sabor Svetog arhangela Gavrila, iako nije obeležen crvenim slovom, nosi duboku duhovnu i istorijsku važnost, podsećajući vernike na snagu vere, odanost Bogu i značaj čuvanja hrišćanske tradicije.

Imate komentar?

NAJNOVIJE NA PORTALU

Najavljeno

Vreme je za unapređenje i modernizaciju pružnog prelaza u Svrljigu

Turska

Narodni poslanik Milija Miletić na 63. sastanku Odbora za ekonomsku i razvojnu politiku u Istanbulu

Sve miriše na jesenje cveće

Obojeni jesenji dani u gradskom parku

Popravke puteva

Završni infrastrukturni radovi širom Svrljiga

Turizam

Vlahovo – Vazdušna banja svrljiškog kraja koju morate posetiti

Crnoljevica

U prelepoj atmosferi održan 7. Sajam zimnice i zdrave hrane

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano